5 interessante feiten over luchtballonnen

Luchtballonnen zijn altijd heel interessant geweest. Ze waren de eerste vliegmachines waarmee we konden vliegen, en sindsdien hebben we veel rare dingen met luchtballonnen meegemaakt. Er waren boerderijdieren die als passagiers meevlogen en er waren gevechten hoog in de lucht. Er zijn veel spannende verhalen verbonden aan deze rustige en veilige manier van reizen, maar nu worden ze gebruikt voor een leuke ballonvaart. Hier zijn een paar feiten:

Rond de wereld in 20 dagen

In maart 1999 lanceerden Brian Jones en Bertrand Piccard de heteluchtballon Breitling Orbiter 3 vanuit een dorp in Zwitserland en landden in een afgelegen gebied in de Egyptische woestijn, nadat ze een afstand van meer dan 46.670 km hadden afgelegd. De luchtballonvaart duurde iets meer dan 19 dagen en was daarmee het eerste voorbeeld van een non-stop vlucht rond de wereld met een vrije ballon.

Hoger dan het Vrijheidsbeeld

Hoe kunnen we de luchtvaart beter vieren dan met een mega grote luchtballon in de vorm van een NASA shuttle? The Patriot is de hoogste heteluchtballon ter wereld, hij is maar liefst 53,9 meter hoog – dat is 7,9 meter hoger dan het Vrijheidsbeeld. En dat terwijl hij nog niet eens de lucht in is gegaan!

De eerste piloten waren bijna ter dood veroordeeld

Om onschuldigen niet ter dood te veroordelen, bepaalde koning Lodewijk XVI van Frankrijk dat veroordeelde criminelen aan boord moesten zijn. Gelukkig hebben Jean-François Pilâtre De Rozier en zijn co-piloot François Laurent d’Arlandes deze eer van de koning gekrijgen. Op die manier werden zij het eerste duo dat in een heteluchtballon vloog.

Verbluffende hoogtes

Luchtballonnen kunnen ongelooflijk hoog stijgen. Het wereldrecord staat op naam van Vijaypat Singhania, die zijn ballon lanceerde vanuit Bombay in India en een hoogte bereikte van 21.290 meter.

Duel in de lucht

In 1808 hadden Monsieur de Grandpré en Monsieur le Pique een gevecht over een opera danseres genaamd Madame Tirevit. Ze maakten allebei dezelfde soort ballonnen en toen ze in de lucht waren, schoten ze niet op elkaar, maar ze richtten hun geweren op elkaars ballonnen. Grandpre won het gevecht door de ballon van le Pique neer te schieten, waardoor hij neerstortte en le Pique stierf.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*