Alles wat je moet weten over Groningen

Groningen, een provincie in het hoge Noorden van ons kleine land. De provincie bestaat uit ongeveer 3000km2, waaronder twee Waddeneilanden. Een provincie waar men last heeft van aardbevingen en een gemeente die binnen te top tien grootste gemeentes van Nederland valt. Maar waar staat Groningen nu daadwerkelijk om bekend?

De vlag van Groningen

Wanneer je in Groningen bent, wordt duidelijk dat veel Groningers trots zijn op hun provincie. Dit is ook terug te zien aan de veel gehesen Groningse vlag. De vlag is in 1950 ontstaan uit twee vlaggen, die van de stad Groningen en de ommelanden. De vlag is een verwijzing van de handelsrelatie van Groningen met de Scandinavische landen. De vlag bestaat uit vier vlakken en een groen kruis in het midden. Het groene centrale kruis staat symbool voor de positie van de stad Groningen. De vlakken om het kruis heen staan symbool voor de Ommelanden, de gebieden rondom de stad.

Pieterburen

De meeste inwoners van Nederland zijn wel bekend met zeehondencentrum Pieterburen. Toch mag een bezoekje aan een van de eerste opvangcentra ter wereld niet ontbreken wanneer je een bezoek brengt aan Groningen. Bij dit centrum wordt de zorg voor zeehonden gecombineerd met veel wetenschappelijk onderzoek. Hierbij wordt vooral gekeken naar de zeehond en zijn leefomgeving, bijvoorbeeld de nabijgelegen Waddenzee. Zowel de vrijwilligers als de vaste medewerker van dit ‘zeehondenziekenhuis’ vertellen graag alles over de zeehonden wat jij als bezoeker wilt weten! Geniet vooral van de passie van deze medewerkers.

Rotturmeroog

Dit Waddeneiland is samen met de Rottumerplaat en de Zuiderduintjes beschermd natuurgebied. Het is een onbewoond eiland (behalve door vogelwachters) wat wordt beheerd door Rijkswaterstaat. Er worden maar beperkt excursies toegelaten tot dit prachtige natuurgebied, dus mocht je de kans hebben is dit zeker een aanrader. Houdt er wel rekening mee dat een expeditie naar dit natuurgebied gerust tien uur of meer kan duren.

Studentenstad

Groningen is een echte studentenstad. In 1614 is de Rijksuniversiteit van Groningen opgericht, dit maakt dat het een van de oudste universiteiten van Nederland is. Groningen heeft ingespeeld op zijn rol als studentenstad door alle ruimte te bieden aan het drukke uitgaansleven. De stad Groningen huisvest veel restaurants en cafés, waar door de ruim 50.000 studenten gretig gebruik van wordt gemaakt. Een bezoekje aan de Grote Markt is dan ook zeker de moeite waard, al is het maar om een bezoekje aan de Martinitoren af te sluiten in een van de restaurantjes.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*