Het afsluiten van een voordelige autoverzekering met deze tips

Wanneer er een bepaalde verzekering wettelijk verplicht dient te worden afgesloten betekent dit uiteraard dat je maar moeilijk om de te betalen verzekeringspremie heen kan. Dat geldt onder meer voor de autoverzekering. Het verzekeren van een auto is in Nederland (en bij uitbreiding in heel Europa) bij wet verplicht omdat deelnemers aan het verkeer anders blootgesteld zouden kunnen worden aan potentieel zeer grote financiële risico’s. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Of jij nu graag alleen maar de WA-verzekering wenst af te sluiten of je behoeften hebt aan uitgebreidere dekkingen, in elk geval is het mogelijk om de prijs van je verzekering te drukken. Ben jij ook benieuwd hoe je een voordelige verzekering voor je auto kan afsluiten? Dan dien je vooral verder te blijven lezen!

Tip 1: Is de WA-verzekering voor jou voldoende of niet?

De meest voordelige autoverzekering is uiteraard de WA-verzekering. Dat is het gevolg van het feit dat er slechts één enkele dekking door deze verzekering wordt aangeboden. Het gaat hierbij logischerwijs om de zogenaamde WA-dekking voor schade aan derden. Voor deze verzekering geldt dus dat ze op geen enkele manier schade dekt die je zelf kan lijden aan je voertuig. In menig aantal gevallen is dat ook eigenlijk niet nodig. Dit bijvoorbeeld wanneer je eerder sporadisch gebruik maakt van je auto, maar ook wanneer je bijvoorbeeld rijdt met een auto met een zeer beperkte waarde.

Wanneer je voor jezelf uitmaakt dat deze autoverzekering voldoende is zal je in de praktijk meteen kunnen vaststellen dat je kan rekenen op een zeer interessant prijskaartje voor je verzekering. De WA-verzekering is niet alleen de meest eenvoudige, maar bovendien ook de meest competitieve verzekering onder verzekeraars. Dit zorgt ervoor dat je eigenlijk twee kan geld kan besparen. Hoe dan ook, wil je echt kunnen rekenen op de meest voordelige verzekering voor jouw auto? Dan is het de moeite waard om de WA-verzekering te overwegen.

Tip 2: Het eigen risico verhogen kan wonderen doen 

Wil je de kostprijs van je autoverzekering zoveel mogelijk drukken zonder dat je daarbij rekening moet houden met een bepaald verlies aan zekerheid? Dan kan het interessant zijn om ervoor te kiezen om het eigen risico te verhogen. Voor heel wat verzekeringen op de markt geldt dat er sprake bij is van een zogenaamd eigen risico. Dat geldt ook voor de autoverzekering. Dit gezegd hebbende is het zo dat de verzekeraar dit eigen risico standaard bepaald waardoor ze een beetje de kerk in het midden houdt. Voor verstandige, voorzichtige en veilige chauffeurs is het mogelijks interessant om deze wat te laten optrekken. Op die manier kan je de periodieke verzekeringspremie behoorlijk drukken. Niet alleen op korte, maar zeker op lange termijn levert dit heel wat financieel voordeel op.

Tip 3: Je auto aanvullend verzekeren? Alleen wanneer het echt nodig is! 

In het bijzonder voor mensen die voor het eerst een auto gaan verzekeren geldt in de praktijk dat ze deze zo optimaal mogelijk willen laten verzekeren. Dit betekent dat ze niet alleen kiezen voor één van de standaard autoverzekeringen die afgesloten kunnen worden, wat bovendien ook te denken van één of zelfs meerdere aanvullende verzekeringen? Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om aanvullend op je gewone autoverzekering nog een bestuurdersverzekering en een zogenaamde bijstandsverzekering af te sluiten. Dergelijke aanvullende dekkingen kunnen ontzettend interessant zijn, maar het spreekt voor zich dat ze ook extra kosten met zich meebrengen.

Voordat je één of meerdere aanvullende verzekeringen af gaat sluiten voor je auto is het dan ook altijd een goed idee om jezelf af te vragen of deze wel echt noodzakelijk zijn. Hou hierbij in het bijzonder rekening met het risico dat je loopt op aanzienlijke schade (met bijbehorende kosten). Is er slechts sprake van een beperkt risico? Dan spreekt het voor zich dat de meerprijs die de aanvullende dekkingen met zich meebrengen mogelijks net wat te veel van het goede is.

Tip 4: Het type auto is verantwoordelijk voor de basis van je kostprijs 

Ontzettend veel mensen vragen zich af hoe het komt dat hun buurman of bijvoorbeeld een familielid kan rekenen op een aanzienlijk lager prijskaartje voor zijn of haar autoverzekering. Dit ondanks het feit dat bijvoorbeeld de gevraagde dekkingen en het eigen risico precies hetzelfde zijn. Dat is best mogelijk. Twee verschillende zaken kunnen hier een bepaald verschil in teweegbrengen, namelijk:

  1. Het schadeverleden van de persoon in kwestie;
  2. Het type auto waar hij of zij gebruik van maakt;

Reeds bij het kopen van je auto is het van belang om rekening te houden met de prijs die je voor jouw verzekering zal moeten betalen. Kies je bijvoorbeeld voor een auto met een stevig vermogen? Dan kan dat de basis kostprijs van je autoverzekering reeds aanzienlijk beïnvloeden. Dat geldt bovendien ook voor een cabrio sportwagen. Ook een cabrio verzekeren brengt in de praktijk namelijk een behoorlijk stevige meerprijs met zich mee voor wat je autoverzekering betreft. 

Tip 5: Verstandig vergelijken is altijd de moeite waard

Wil je graag een voordelige autoverzekering afsluiten waar je bovendien toch niet mee in verrassingen zal verzeilen? In dat geval is het vooral belangrijk om te kiezen voor een verzekering die je een prima prijs-kwaliteit ervaring weet aan te bieden. Het afsluiten van een WA-verzekering mag dan bijvoorbeeld interessant zijn voor een select aantal mensen, daar staat tegenover dat heel wat potentiële verzekeringnemers er ook helemaal niet mee zijn gebaat. Dit dan bijvoorbeeld onder meer omdat ze graag willen kunnen rekenen op een dekking van de eigen schade ook.

Wil je echt zeker kunnen rekenen op niet alleen een voordelige, maar ook op een echt kwalitatieve of interessante verzekering voor je auto? Dan zal je kunnen vaststellen dat het altijd een goed idee is om er vooral voor te zorgen dat je een goed beeld krijgt van het aanbod met verzekeringen dat op de markt is terug te vinden. Dit kan het best gebeuren door gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite. Zo ontdek je niet alleen welke soorten autoverzekeringen er allemaal bestaan, daarnaast kan je ook meteen op een objectieve wijze achterhalen welke verzekeraar jou het meest interessante aanbod kan doen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*