Is de kennismigrantenregeling iets voor jouw onderneming?

De hightech industrie is booming, ook in Nederland. Op sommige vlakken spannen we zelfs de kroon als het gaat om hoogwaardig technologische ontwikkelingen.Maar dat valt niet volledig aan ons Nederlanders toe te schrijven, want meer en meer schakelen we hiervoor specialisten uit bijvoorbeeld Azië of Amerika in. Dit wordt gedaan op basis van de zogeheten kennismigrantenregeling. Dit is een regeling die het mogelijk maakt om een kennismigrant in dienst te nemen, iemand van buiten de Europese Unie op basis van zijn of haar hoogopgeleide vakkennis naar Nederland wordt gehaald. Maar de regeling ‘versoepelt’ ook de complexiteit, tijdsinvestering en toelatingseisen rondom de procesgang. Daarnaast zijn in de kennismigrantenregeling alle voorwaarden opgenomen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • De werkgever is erkend referent bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND)
  • Er wordt voldaan aan het salariscriterium zoals gesteld door de IND
  • De kennismigrant heeft een arbeidsovereenkomst van minimaal 3 maanden
  • De kennismigrant heeft een geldig paspoort.

Wat houdt een kennismigrant zijn dan precies in?

Wanneer een bedrijf bij het faciliteren van diens producten of diensten om een bepaalde expertise vraagt, kan het een beroep doen op zogeheten kennismigranten. Dit is iemand die, van buiten de Europese Unie, in Nederland komt werken op basis van zijn of haar gespecialiseerde vaardigheden of vakkennis. Denk aan artsen, hoogleraren of technisch inhoudelijke specialisten. En zoals bij zoveel zaken in Nederland, komt daar het nodige papierwerk bij kijken vooraleer een bedrijf ook echt een kennismigrant in dienst kan nemen. Als een bedrijf goed op de hoogte is van de kennismigrantenregeling die eromheen is opgebouwd, of weet bij wie men hiervoor terecht kan, hoeft dat niet moeilijk en langslepend te zijn. Want je moet als werkgever dus wel ‘erkend referent’ zijn om een kennismigrant in dienst te mogen nemen. Maar er zijn ook nog andere manieren om het je als drukbezet ondernemer wat makkelijker te maken.

Je hoeft als werkgever niet per se erkend referent te zijn

Is een organisatie geen erkend referent? Dan is het een optie om door middel van payroll kennismigranten in te zetten. Hiervoor kunnen bedrijven weer terecht bij dienstverleners op het gebied van de verzorging van administratieve backoffice, salarisadministraties en Expat Services. Zij nemen de zorg en verantwoordelijkheid rondom de aanvraag kennismigrant volledig op zich. Inhoudelijk zijn deze bedrijven van alles op de hoogte waardoor werkgevers zich hierin geen slag in de rondte hoeven te werken, naast al hun andere werkzaamheden.

Om toch enige uitleg rondom de term ‘erkend referent’ te geven: voor de aanvraag van een verblijfsvergunning voor kennismigranten moet de werkgever door de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) erkend zijn als zogeheten referent.

Een kennismigrant krijgt belastingvoordeel

Oneerlijke concurrentie, of onze algehele landelijke economie draaiende houden… voor de een wordt het de 30%-regeling als oneerlijk gezien, voor de ander is het een geweldige uitkomst om kennismigranten te werven. De 30%-regeling is namelijk een belastingvoordeel, speciaal voor kennismigranten in het leven geroepen. Onder bepaalde voorwaarden hoeven deze werknemers uit het buitenland over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen. En dat is dan weer aantrekkelijk voor een kennismigrant die als werknemer uit het buitenland ongetwijfeld met een hoge kostenpost rondom reiskosten, verblijf en levensonderhoud te maken krijgt. Voor de werkgever is het een mooi wervingsmiddel om de juiste specialist in dienst te kunnen nemen. Het hoeft dus niet ingewikkeld en langslepend te zijn om kennismigranten in dienst te nemen. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die erkend referent zijn en zich bezighouden met expat services zoals de payroll contracten. Scheelt veel stress, tijd en dus geld.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*