Is kunstgras op het voetbalveld veilig?

Veel sportclubs hebben velden met kunstgras erop. Kunstgras is gemaakt van een soort plastic, waardoor je er onder alle omstandigheden op kunt spelen. Dit maakt het voor veel clubs de handigste optie voor op hun velden. Velden van kunstgras worden het vaakst bestrooid met korrels die van rubber gemaakt zijn. Deze korrels worden gemaakt van vermalen autobanden en ze zorgen er onder andere voor dat de bal niet te snel rolt of veel te hoog stuitert. Bovendien is kunstgras door de korrels uitermate geschikt voor het maken van slidings. Kunstgras lijkt dus een hele goede vervanging zijn voor velden van echt gras. Maar is dit wel echt zo?

Wat kan er gevaarlijk zijn aan kunstgras?

De rubberkorrels die gebruikt worden op velden van kunstgras kunnen misschien ongezond zijn voor je lichaam. De korrels bevatten misschien stoffen die gevaarlijk kunnen zijn en waar je heel erg ziek van zou kunnen worden. Ze zouden misschien wel kankerverwekkend kunnen zijn. Daarom heeft minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een aantal jaar geleden een onderzoek naar de veiligheid van de korrels op velden van kunstgras laten uitvoeren, omdat sporten heel belangrijk is, maar veiligheid en gezondheid ook. De onderzoeken hebben uitgewezen dat er wel degelijk kankerverwekkende stoffen in de korrels op kunstgras kunnen zitten, maar dat dit zeker niet bij al het kunstgras het geval is.

Nooit meer spelen op kunstgras?

De mogelijkheid bestaat dus dat het kunstgras waarop gesport wordt gevaarlijke stoffen bevat. Maar, experts zeggen dat het niet meteen nodig is om alle trainingen en sportwedstrijden die gespeeld worden op dit kunstgras af te lassen. Ze beweren dat het risico niet zo groot en dringend is, en dat trainingen en wedstrijden op kunstgras zeker weten nog op een veilige manier door kunnen gaan. Ze geven wel een advies om niet met de korrels die op de kunstgrasvelden liggen te spelen. Een ander advies dat belangrijk is om in acht te nemen is dat de korrels niet ingeslikt mogen worden. Dit is vooral voor kinderen een belangrijk advies.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*