Verschillende soorten daken

Bij het bouwen van een huis komt veel kijken. Er zijn wel honderden dingen waar je goed aan moet denken. Je wilt natuurlijk niet voor verrassingen komen te staan tijdens het bouwen van jouw droomhuis. Daarom is het handig om al je vele ideeën op te schrijven in een boekje of op je telefoon, zodat je het altijd binnen handbereik hebt en niets meer kunt vergeten. Een belangrijke keuze die je moet maken als je een huis gaat bouwen, is de keuze voor een dak. Het lijkt misschien raar, maar er zijn vele verschillende daken waaruit je kunt kiezen en je wilt natuurlijk wel de juiste keuze maken.

Het klassieke dak: het zadeldak

Zadeldaken behoren tot de populairste soort daken voor op een huis. Ze passen namelijk bij een hele hoop verschillende bouwstijlen. Dit maakt het een veilige optie voor je huis. In de meest simpele vorm ziet een zadeldak eruit als twee hele grote dakvlakken die, tegen elkaar aan gezet, een omgekeerde V-vorm hebben. Je kan zo’n hellend dak zo steil maken als dat je het zelf wil hebben, maar het is zeer belangrijk dat de helling minstens 15 graden bedraagt. Verder heb je twee dakgoten nodig voor het maken van een dak als dit: aan elke kant van het dakvlak één. Deze dakgoten worden gemaakt van zink.

Het eenvoudige dak: een plat dak

Het is misschien wel één van de meest eenvoudige daksoorten die je ooit zult tegen komen: het platte dak. Een plat dak bestaat uit één horizontaal dakvlak, waarbij meestal sprake is van een heel erg kleine hellingshoek. Deze hoek is nodig om te zorgen dat de afwatering van het dak vlot en voorspoedig kan plaatsvinden. Een plat dak ziet er erg strak en ook zeker stijlvol uit. Een plat dak is niet gevoelig voor wind, en erg makkelijk aan te leggen. Bovendien is een plat dak ideaal voor het plaatsen van zonnepanelen of zonneboilers. Een plat dak kan op veel verschillende manieren geïsoleerd worden, wat dus erg veelzijdig is.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*