Waar moet je op letten bij het maken van een studiekeuze

Je studiekeuze is een van de belangrijkste beslissingen uit je leven. Het bepaald voor een deel waar je terecht komt en hoe je loopbaan eruit gaat zien. Maar, beslissen wat je gaat studeren is geen makkelijke keuze. Er zijn wel honderden verschillende opleidingen. Dit kan ervoor zorgen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, wat het maken van een goede keuze een heel stuk moeilijker maakt. Daarom hieronder een uiteenzetting van een aantal dingen die zeer belangrijk zijn om in je achterhoofd te houden terwijl je je studiekeuze maakt.

Bezoek veel open dagen

Bijna iedere school organiseert ze: open dagen. Op dit soort dagen kun je langs bij verschillende opleidingen die jouw interesse hebben. Docenten en leerlingen kunnen je alle svertellen over wat het inhoudt om deze opleidingen te volgen: welke vakken krijg je, wat is je banenkans en in welke sectoren kun je terecht komen. Een open dag is dus een uitgelezen kans om al je vragen te stellen over de opleidingen waar je benieuwd naar bent. Op de websites van de scholen kun je vaak al vroeg zien wanneer een open dag georganiseerd wordt, en hier kun je ook inschrijven. Let hier dus goed op.

Doe een online studiekeuzetest

Ook op open dagen is het soms lastig om overzicht te houden. Er valt ook zoveel informatie te verkrijgen. Hierom kan het handig zijn om van tevoren een online studiekeuzetest te maken. Bij zo’n test kun je op basis van heel veel vragen al je interesses invullen: hou je bijvoorbeeld meer van creatief bezig zijn of van cijfertjes en rekenen? Als je de gehele vragenlijst hebt ingevuld genereert de computer een lange rits aan sectoren en beroepen die bij de door jouw ingevulde antwoorden passen. Op basis hiervan is het wellicht makkelijker om te kiezen bij welke open dagen je wilt gaan kijken. Zo kun je meer overzicht behouden.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*