Wat een kookeiland plaatsen in je keuken zo uniek maakt

Kijk je naar hedendaagse moderne keuken dan is een kookeiland niet meer weg te denken. Een kookeiland zorgt voor een heerlijk open gevoel tijdens het kokkerellen en je sluit daarmee de keuken af van de woonkamer. Heb je genoeg ruimte in je keuken dan kun je de spoelbak, kookplaat en zitplaatsen integreren in het kookeiland. 

Een kookeiland met barkrukken, tafels of stoelen

Heb je het geluk dat je een grote keuken hebt dan kun je overwegen om zitplaatsen aan je kookeiland toe te voegen. Of het nu gaat om een snelle hap of volwaardige eetplaats, zitplaatsen kunnen altijd van pas komen. Naast dat het heel praktisch kan zijn brengt het ook een meer warme huiselijke sfeer naar boven. 

Plaats een kookplaat in je kookeiland

Het is mogelijk om je eiland te gebruiken als werk of opbergruimte. Maar het is ook mogelijk om het te gebruiken voor te koken of af te wassen. Plaats je een kookplaat dan moet het eiland minstens 100 centimeter diep zijn. Dit is zo, omdat er dan geen vetspetters op de grond kunnen vallen. Bij een traditionele keuken heb je een spatwand, dat is dus op het kookeiland niet zo. En besluit je een afzuigkap te nemen dan kan dat het zicht belemmeren. Ook is een afvoerbuis nodig. Tot slot moeten de stopcontacten ook een plaatsje krijgen. Handig voor als je een friteuse of tosti apparaat gaat gebruiken.

Een spoelbak plaatsen in je eiland

Spoelbak is doorgaan groter dan een kookplaat en heeft veel ruimte nodig in je eiland. Daarnaast moet er een afvoer zijn en ook warm en koud water. Plaats je een spoelbak in je eiland dan zorgt dat voor veel ruimtegevoel. Dit ruimtegevoel is meer dan bij een kookplaat. Een nadeel van een spoelbak is dat het er heel onverzorgd bij staat na het eten. Wil je een afwasmachine in je eiland plaatsen dan kun je dit het beste onder de spoelbak doen. 

Is er genoeg ruimte om een eiland te plaatsen in je keuken?

Zoals je kunt verwachten is niet elke keuken geschikt om een kookeiland te plaatsen. Dat komt doordat het onpraktisch is, of omdat er gewoon te weinig ruimte voor is. Is er geen genoeg ruimte dan kan je alsnog kiezen voor een halfopen eiland. Kies je voor een eiland in een kleine ruimte dan zul je snel een claustrofobisch gevoel krijgen. Daarnaast heb je duidelijk een gebrek aan bewegingsruimte. Dit moet niet de bedoeling zijn. Ben je niet zeker van je zaak dan kun je altijd het keukeneiland aftekenen op je vloer en daar een aantal dozen te plaatsen. Zo kom je erachter of zo’n eiland past in jouw keuken.

De ergonomie van een kookeiland

In de keuken worden doorgaans aardig wat afstanden afgelegd. Je moet daarom van te voren goed nadenken over de opstelling van het kookeiland en het vaste gedeelte. De regel geldt hoe minder afstanden je hoeft af te leggen, hoe gebruiksvriendelijker je werkplek zal worden. Dat betekent dat de oven, koelkast, diepvries, afwasbak en kookplaat zo dicht mogelijk bij elkaar moeten staan met het eiland als mooi centrum. Bij zo’n keukenopstelling is de keukendriehoek de meeste ideale regel.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*